lørdag den 23. juli 2016

Boliglån – Finansiere sin bolig

Køb af fast ejendom er en bekostelig affære og det er som regel nødvendigt at få finansieret sine boligdrømme.

Traditionelt kan man sige at man benytter 2 typer lån når man skal have finansieret sin bolig, og der er en række love og regler for hvordan en lånepakke kan skrues sammen.boliglån

De billigste lån er det man kalder realkreditlån og man kan få finansieret op til 80 % af boligens pris med et realkreditlån, de resterende 20 % skal så finansieres ved et tillægslån - også kaldet boliglån.

Det er realkredit institutterne der formidler realkredit lånet, mens det er bankerne der formidler selve boliglånet - i praksis er det ofte banken der sørger for den samlede løsning.

Nogle vælger efter en årrække - når prisen på deres bolig er steget, at få konverteret deres boliglån om, så hele lånet bliver et realkreditlån.

Hvis man f.eks. har købt en bolig til 1 mil. Med en finansiering på 80/20 til hhv. realkreditlån/boliglån, og ens bolig efter f.eks. 5 år er vurderet til 1.5 mil. Kan man med fordel samle hele lånet i et realkreditlån, da det stadig vil være indenfor 80 % af ejendommens værdi.

Køber kan også låne penge til f.eks. at modernisere deres ejendom og f.eks. installere nyt køkken, bad eller måske et nyt tag - kort sagt forbedringer der øger boligens pris.

Sådanne moderniseringer finansieres f.eks. starten med et boliglån, og når så projektet er færdigt får man vurderet ejendommen. Ejendommen skulle så gerne være blevet mere værd og man kan så forhøje sit kreditforeningslån og nedbringe boliglånet.

Mange pengeinstitutter tilbyder også en vurdering inden man går i gang med projektet, så man få hele finansieringen på plads inden man påbegynder sine bygge planer.

Der er mange faktorer man skal være opmærksom på i forbindelse med bolig finansiering.

Man kan vælge mellem fast forrentede lån, lån variabel rente, lån med renteloft eller lån med op til 10 års afdragsfrihed.

Der kan også være penge at spare ved at overveje om man skal låne i Euro i stedet for Danske kr.

De fleste banker og realkredit institutter har på deres respektive hjemmesider små værktøjer der gør det muligt at regne på forskellige låne typer.

Når man skal hjemtage lånet skal man også overveje om man ønsker kurssikring, som giver en sikkerhed for at kunne hjemtage lånet til en i forvejen fastsat kurs.

Selvom man allerede har hjemtaget lånet, er det fortsat en god ide at følge udviklingen da der kan være mange penge at spare hvis renten pludselig ændrer sig.

Ved flere lejligheder har realkreditinstitutterne nærmest oplevet en storm a boligejere der ønskede at omprioritere deres lån.

Mange ejendomsmæglere har i de senere år fået mere og mere med boligfinansiering at gøre, eller arbejder meget tæt sammen med bank og realkreditinstitut.

Det er altid et stort spring når man skal købe bolig - en beslutning der har indflydelse på minimum 30 år af ens liv, i hvert fald hvis man bliver boende.

Hvis det er svært at overskue forskellige realkredit og boliglåne typer, kan det være en god investering at hyre en revisor - en revisor er din repræsentant, hvorimod at en ejendomsmægler eller din bankrådgiver har en økonomisk interesse i at få dig til at vælge den ene lånetype frem for den anden.

En dygtig revisor kan vise sig at være rigtig mange penge værd og da det er dine penge er det værd at overveje at investere de 2-3 timer en revisor skal bruge på din sag.

Rådfør dig også med venner, familie og kolleger som har boliglån. Husk på at det formentlig er den størst ting du nogensinde skal have finansieret - så derfor er det vigtigt at få så meget rådgivning som muligt.

Læs mere her: Boliglån – Finansiere sin bolig

Ingen kommentarer:

Send en kommentar